Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Risto Matille kultaa

11.09.2017

”Maalaisjärkinen, kannustava ja työtovereihinsa luottava.” Osuvia sanoja sateli pääsihteerille.

Suomen Kylätoiminta ry:n pääsihteeri Risto Matti Niemi sai Maaseutuparlamentin gaalaillallisella kultaisen ansiomerkin tunnustuksena kylätoiminnan ja maaseutupolitiikan eteen tekemästään elämäntyöstä.

Puheen sanoitti pitkäaikainen työtoveri Tuomas Perheentupa:

”Risto Matti Niemen (s. 1954) lähes koko työuraa on leimannut vahvasti maaseutupolitiikka, ja voi hyvällä syyllä sanoa, että Risto Matti on aktiivisena tekijänä nähnyt kokonaisuudessaan ja alusta asti suomalaisen maaseutupolitiikan eri kehitysvaiheet aina tähän päivään saakka.

Risto Matin työura jakautuu kahteen merkittävään osaan:
– virkamiehenä työskentelyyn MMM:ssä ja maaseutupolitiikan yhteistyöryhmässä sekä
– kansalaisjärjestötyöhön eli toimimiseen kahteen eri otteeseen Suomen Kylätoiminta ry:n pääsihteerinä, ensin vuosina 1999 - 2000 ja uudelleen kesästä 2006 eteenpäin, yhteensä runsaan 13 vuoden ajan.

Ennen ja jälkeen ensimmäistä SYTYn pääsihteerikauttaan Risto Matti Niemi toimi pitkäaikaisesti MMM:n ylitarkastajana ja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) eri tehtävissä Eero Uusitalon luottomiehenä, oikeana kätenä ja läheisenä työparina. Risto Matin tehtävät virkamiesroolissa ovat olleet moninaiset, mm. YTR:n maaseutupoliittisten kehittämishankkeiden rahoituksen virkamiesvalmistelu MMM:ssä ja useiden maaseutupoliittisten kokonaisohjelmien valmistelutyö.

Leader- ja POMO-ryhmien perustamisvaiheessa 1990-luvun puolivälissä Risto Matti teki erittäin huomattavan jalkatyön kentällä ympäri Suomen, jotta Leader- ja POMO-ryhmät saatiin eri alueilla muodostettua ja toimintaryhmätyö käyntiin.

Kylätoiminnan puolella Risto Matti on tehnyt samalla tavoin eri puolilla Suomea kentän aktivoimistyötä, jotta maakunnalliset kyläyhdistykset saatiin perustettua eri maakuntiin, pääosin vuoteen 2000 mennessä.

Pääsihteerinä Risto Matti on ollut terveellä tavalla maalaisjärkinen, kannustava ja työtovereihinsa luottava esimies, joka on muistanut kiittää hyvin tehdystä työstä. Työtiimin vetäjänä hän on pyrkinyt vaalimaan hyvää tekemisen meininkiä ja antanut vastuun ohella myös tekemisen vapautta. Hänen pääsihteeriaikanaan kylätoiminnan yhteiskunnallinen painoarvo on kasvanut merkittävästi.”

Myöhemmin pääsihteeri tuumasi tunnustuksia jakaessaan miettineensä, miltähän noista tuntuu.

– Nyt tiedän ja kyllähän se lämmittää. Suurkiitos huomionosoituksesta, arvostan sitä korkealle.

MH