Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Vuolenkoskella juhlitaan: Olemme Vuoden Kylä 2014 ja syystä!

31.08.2014

Vuolenkoski on Vuoden Kylä 2014

Vuolenkoski on Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2014, jossa on kaikki kohdillaan. Lämpimällä lehmän maidolla juotettu, aito maalaiskylä ansaitsee palkintonsa, sillä sen asukkaat ovat onnellisia kotikylässään. Väki on valmis tekemään kylän eteen paljon ja vielä enemmän. Yhteishengen aistii. Ja paljonhan meille jalkaudutaankin. Yhteydet lähikaupunkeihin, Lahteen, Heinolaan ja Kouvolaan, ovat hyvät – puhutaan sitten maantieteelliseltä tai suhdetoiminnan kantilta.

Kylän vahvuus näkyy isäntien ja emäntien ruisranteisuuden ja talikkoontarttuvaisuuden lisäksi siinä, että on tapana tehdä asiat kerralla kunnolla. Tästä varsin verraton esimerkki on se, kuinka Vuolenkoski on tittelöity jo kolmesti Vuoden kymenlaaksolaiseksi kyläksi, mutta valtakunnallista pokaalia päätettiin hakea vasta nyt.

Kokolailla reilusti ME!-henkeä ja yritteliäisyyttä

Historiaan päin kun taivutetaan saadaan kiinni myöhäiskeskiaikaisista maininnoista, joissa Vuolenkoski tituleerataan Iitin kamaran voimatahtoisimmaksi kyläksi.  Jos ei voima riittänyt, niin jatkettiin tahdolla. Tällä tiellä ollaan edelleen. Tänä päivänä tismalleen samalla peräänantamattomalla talkoohengellä rakennetaan ja ylläpidetään kylää, jossa on aidosti hyvä olla. Varakkuus tulkitaan täällä henkiseksi hyvinvoinniksi, yhteisöllisyydeksi ja tekemisen vapaudeksi. Esimerkkejä talkoilla tehdystä ”pikkukivasta” ovat kolmen kilometrin pituinen, valaistu kevytväylä, kolmentuhannen kävijän kesätapahtuma Veteraanitraktorien vetokisat ja kuudentoista hengen ylläpitämät verkkosivut, vuolaasti kuohuva Vuolenkosken Virta (vuolenkoski.fi).

Yhdessä tekeminen asuu syvälle upotettuna postinumeromme alla. Osaamista ja palveluita ei tarvitse kiven alta kaivaa. Ne löytyvät suitsait omalta kylältä. Liki viidensadan asukkaan kylässä on 70 yrittäjää. Se on sellainen suhdeluku, ettei paremmalla tapaa voisi yritteliästä mielenlaatua kuvata. Jatkuvuus näyttää myös lupaavaalta,  viime vuonna Vuolenkoskelle syntyi 10 uutta kyläläistä.

Tervetuloa meille, Saatat jäädä näille teille!

Vuolenkoskella on tehty pitkään aktiivista asumistyötä. Työn taustalla on ollut hyvä asuminen. Sen eteen on haluttu käyttää aikaa, haettu rahaa ja tehty monenlaisia suunnitelmia. Vuolenkosken koti- tai mökkikyläkseen löytäneet ovat tervetulleita, ja se näytetään heille! Uudet asukkaat turvaavat jo ennestään vahvan peruspalvelurakenteemme sekä tuovat oman tärkeän panoksensa kyläalueen hyvinvointiin.

Kylätoimikunta perusti tonttipankin pitkäjänteisen asumisedistämistyön alkajaisiksi. Pitkäjänteisyys nähdään täällä ymmärryksenä, että kylälle ei haluta uusia asukkaita hokkuspokkus-tempuin vaan aidon asumistyön taustalla on hyvän kylän rakentaminen. Sitä on kenen tahansa helppo esitellä kiinnostuneille ja kyseleville, kaikkine puolineen.

Nyt on takana parinkymmenen vuoden pitkänjuoksuinen työ. Ensimmäinen sato alkoi kypsyä vuosituhannen vaihteessa. Siitä lähtien on kylään muuttanut 1-2 lapsiperhettä vuodessa, muiden tervetulleiden tulokkaiden lisäksi. Täälläpäin todetaan usein, että samanhenkiset ihmiset vetävät toisiaan puoleensa. Vuolenkoskelle ovat löytäneet ne hyväntuuliset ja toimeliaat.

Suomen ensimmäinen kyläläisten itsensä omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö, Omakylä Vuolenkoski Oy, on ollut määrätietoisen kehittämistyön keskiössä. Yhtiön hallinnoima kaava-alue tarjoaa poikkeuksellisen tavan asua maaseudulla asemakaava-alueen ja kunnallistekniikan puitteissa.


Kylä, jossa on kaikki kohdillaan

Onnellisena elelyyn liittyy se, että kaikkien niin pilteistä pappoihinkin on hyvä olla. Vuolenkoskelaiset ottavat tämän hyvin vakavasti.  Lapsi otetaan yhteisvastuullisen kyläkasvatuksen alle heti pienestä pitäen. Ajattelu läpileikkaa kaiken kylätoiminnan. Kylän oma ryhmäperhepäiväkoti ja 90-vuotias ryhtikuningatar-koulu, 15 aktiivista seuraa ja iltojen ilo, Nuokku, tekevät asennetyötä niissä toimivien aikuisten esimerkkikäyttäytymisen kautta. Malli on pienen vuolenkoskelaisen helppo omaksua myös talkoiden ja tapahtumien tunnelmaa kokien.

Lapset ja nuoret otetaan mukaan ottamaan vastuuta ja energiaa käytetään mukavan yhteistekemisen kautta fiksusti. Tässä on onnistuttu ja jälkikasvusta ollaan tosi ylpeitä!

Hyvällä tavalla ylpeitä ollaan myös elävästä maaseudusta. Kylän ympärivuotinen toiminta takaa hyvää elämistä, kaikkina vuodenaikoina. Virkeän seura- ja harrastustoiminnan lisäksi nopealla laskutoimituksella saadaan kolmisenkymmentä pitkin ja poikin kalenterivuotta asettuvaa kylätapahtumaa, joissa osanotto on aina taattu. Mikä saa ihmisen liikkeelle? Selkäytimeen juurtunut tapa tehdä asiat porukalla, geeniperimässä saatu toimeliaisuus, ja eritoten mahtavat kyläläiset!


Tätä kaikkea ja paljon muuta kokovartaloisesti kotoisalta tuntuvaa on meidän kylä Vuolenkoski. Laitettiin sitä kansien väliinkin: ”Vuolenkoskelta erinomaisen hyvää päivää!”-teos on saatavana Vuolenkosken kyläyhdistyksen kautta. Kirja kuuluu sekä kategoriaan ”hupilukemistoa” että ”oppikirjat”.