Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Mistä rahat yhdistystoimintaan? Opas ilmestynyt

29.08.2014

 

Näin yhdistykset onnistuvat rahankeruussa

Mistä rahat toimintaan -opas kertoo ensimmäisenä lajissaan kuinka yhdistykset voivat kerätä varoja toimintaan ja hankkeisiin. Vaikka Suomessa on kehitetty maaseutua jo kolmen EU-ohjelmakauden ajan, ei hankkeiden toteuttajien varainhankintakysymystä ole aiemmin käsitelty alhaalta päin eikä näin laajasti. Paikallistoimijoiden LOKAALI-juhlaseminaarin yhteydessä julkaistaan perjantaina 29.8.2014  varainhankintaopas paikallista kehittämistyötä tekeville yhdistyksille. Tilaisuus on avoin klo 18-20 hotelli Revontulessa, Hankasalmella, Keski-Suomessa.

Pääosa oppaasta esittelee kymmeniä erilaisia käytännön tapoja, joilla mikä tahansa pieni yhdistys voi koota varoja. Näihin esimerkkeihin on tiivistetty sekä kyläyhdistysten että 4H-yhdistysten kokoamia parhaita käytäntöjä. Kylien kehittäminen vaatii valtiosta ja kunnista riippumatonta rahaa. Sitä vaatii mikä tahansa yhdistys toimiakseen. Tyypillinen esimerkki on kyläyhdistyksen kylätalo, jonka ylläpitokulut nousevat helposti 6000 ­ 8000 euroon vuodessa.  Toisaalta EU-hankkeissa vaaditaan omarahoitusosuutena talkootuntien lisäksi ²rahallista rahaa² hanketyyppien mukaisena prosenttimääränä.

Kylissä tapahtuvan vuosittaisen paikalliskehittämisen arvoksi lasketaan 40 miljoonaa euroa vuodessa. Sen lisäksi on arvioitu vapaan kansalaistoiminnan arvoksi esimerkiksi Suomen Kylätoiminta ry:n osalta 4 miljoonaa euroa. Oppaassa annetaan neuvoja esimerkiksi lainsäädännön ja verotuksen luomista
puitteista. Näkökulmaa vaihdetaan myös maakuntatasolle. Yhtenä erikoisalueena on energianeuvonta.

- Oppaan ovat kirjoittaneet tämän kysymyksen parhaiten tuntevat. Tekijät ovat onnistuneet vaikeidenkin asioiden selkeässä esittämisessä, arvioi kylien liiketoiminta-asiamies Juha Kuisma Suomen Kylätoiminta ry:stä. Mistä rahat toimintaan ­oppaan on tuottanut Kylien Bisneskeissit ­hanke ja pääosan tekstistä on laatinut 4H-liiton toiminnanjohtaja Sirkka Suomäki. Muut kirjoittajat ovat Paula Pylkkänen, Juhani Nenonen sekä Veli-Matti Karppinen.

Oppaan julkistamistilaisuus ja Bisneskeissit-seminaari 29.8.2014 klo 18-20 Hankasalmen Revontulessa, avoin tilaisuus.

Lataa opas
 
Lisätietoja:
Juha Kuisma, Suomen Kylätoiminta ry, puh.  045 8847884