Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Yhteisöllisyys nousi maaseudun vahvuudeksi puurobaarissa

08.11.2018

Maaseutupolitiikan neuvoston kansanedustajille ja heidän avustajilleen järjestämässä Puurobaarissa riitti kävijöitä ja monipuolista keskustelua – niin monipuolista, että muutamassa tunnissa ehdittiin käydä läpi maaseudun monet puolet.

Suomen Kylät ry on mukana Kansalaistoiminta ja hyvinvointi- eli Kahvee-verkostossa, jonka pöydässä keskusteltiin puuron äärellä muun muassa arjen turvasta ja maaseudun vetovoimatekijöistä. Aiheiden kirjo oli laaja, mutta selkeästi eniten osallistujia puhutteli maaseudun yhteisöllisyys. Tai oikeastaan yhteisöllisyys laajemminkin, sillä keskustelu laajentui maaseudulta ihan kaikille alueille.

Esille nousi kylien ja taajamien asema liitoskunnissa, joissa kaupunkialue on pinta-alaltaan laaja. Kuntaliitosten myötä maakuntakaupunkeja ympäröivät maaseutualueet, joille toivottiin vahvempaa ”kaupunkien kyläpolitiikkaa”. Joihinkin lähiöihin ja taajamiin yhteisöllisyyttä on syntynyt, mutta alueiden kehitystä ei saisi jättää riippuvaiseksi aktiivisista yksilöistä.

Yhteisöllisyys nähtiin eittämättä maaseudun vahvuutena ja palveluverkon paikkaajana, mutta vaikka merkitys on suuri, sen varaan ei voi kaikkea laskea. Maaseudun arki -kirjoituskilpailuun tulleissa teksteissä korostuivat arjessa koetut haasteet, eikä niihin vastaaminen voi hyvinvointivaltiossa perustua paikalliseen aktiivisuuteen. Kirjoituskilpailun osallistujia huolettivat muuan muassa pitkät koulumatkat ja infran kunto.

Toisaalta maaseudun monet puolet on syytä pitää esillä. Arjen huolien keskellä vetovoimatekijöitä ei ole syytä unohtaa, sillä rauha ja luonto saavat monet jäämään ja toiset muuttamaan, etenkin jos töitä löytyisi.

Polveileva keskustelu toi esiin maaseudun monet puolet ja näkökulmat, jotka on hyvä päättää arjen turvaan. Kahvee-verkoston 4.12 järjestettävän Arjen turva -seminaarin tiimoilta esille nousivat poliisin resurssit ja sairaanhoitopalvelut. Kun palveluverkko on harva, yhteisö tuo turvaa – mutta kaikkeen sekään ei pysty.

Teksti ja kuva: Sofia Tuisku