Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Kuntien väliaikaisrahoitus on toimiva keino lisätä paikalliskehittämistä

19.09.2018

Parhaimmillaan paikallinen kehittäminen on kunnalle unelmadiili: asukkaat sitoutuvat talkootyöhön, alueelle saadaan EU-rahoitusta ja tuloksena viihtyvyys sekä elinvoima kasvavat. Hankkeita toteuttavilla yhdistyksillä on usein yhteinen ongelma: kun hankekulut korvataan jälkikäteen kuluja vastaan, millä rahoittaa hankinnat? Monet kunnat ovat vastanneet tähän järjestämällä väliaikaisrahoitusta, mutta kaikkialla rahoitusjärjestelyn hyötyjä ei ole vielä hoksattu.

Paikallisissa kehittämishankkeissa tehdään niitä pieniä asioita, jotka näkyvät asukkaiden arjessa: hankkeissa voidaan esimerkiksi tuottaa lähipalveluita, kehittää elinkeinoja tai parantaa harrastusmahdollisuuksia, kuten Huittisissa.

Siellä urheiluseura Lauttakylän Luja sai paikalliselta Leader-ryhmältä Joutsenten Reitiltä rahoituksen kunnan ensimmäiseen tekonurmikenttään, mutta edessä oli monelle kehittäjälle tuttu ongelma: rahoitus maksettaisiin seuralle vasta jälkikäteen kuluja vastaan.

Sen sijaan, että hankkeen toteutus olisi vaarantunut, menettelytavoista päästiin nopeasti sopuun kaupungin kanssa. Seura lupasi kentän koululaisille päiväkäyttöön, kunta puolestaan vuokrasi tontin halvalla ja lupasi väliaikaisrahoituksen.

- Kaupungin ensimmäinen tekonurmikenttä oli sekä seuramme että kaupungin etu. Kunnassa oli suunniteltu kenttää jo aiemmin, mutta ilman seuramme aktiivisuutta sitä ei olisi varmaan koskaan tullut. Kentän aidan pystytimme talkootyöllä, ja kunta oli koko projektissa hyvässä hengessä mukana. Väliaikaisrahoitus helpotti projektia meidän osaltamme, kertoo Mikko Ojapelto Lauttakylän Lujasta.

Vaikka useimmat kehittämishankkeet toteutuvat kuntien ja yhdistysten hyvässä yhteistyössä, kaikki kunnat eivät ole vielä hoksanneet väliaikaisrahoituksen hyötyjä:

- Kuntien elinvoiman kannalta panostus paikalliseen kehittämiseen on hyödyksi, ja vetoomuksellamme haluamme kierrättää hyväksi havaittuja, toimivia käytäntöjä välirahoitusongelman helpottamiseksi, toteaa Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä.

Paikalliset kehittämishankkeet tuovat kunnille yleensä taloudellistakin hyötyä, kun kustannustaakka kevenee ja elinvoima lisääntyy. Osa rahoituksesta tulee EU:lta, ja on tärkeää, että varat eivät jää käyttämättä kotimaisen byrokratian takia. Kylien oma-aloitteista hanketoimintaa kannattaa tukea.

Suomen Kylät ry on vedonnut kaikkiin maamme kuntiin väliaikaisrahoituksen mahdollistamiseksi. Välirahoituksen myöntäminen on helppo tapa varmistaa, että asukkaiden kannalta tärkeät kehittämishankkeet saadaan toteutettua.

Lataa tästä vetoomus: Vetoomus kunnille väliaikaisrahoituksen järjestämisestä paikallista kehittämistä edistävissä hankkeissa