Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Vuoden kylä on Teuro-Kuuslammi Kanta-Hämeestä

02.09.2018

Vuoden kyläksi on valittu Teuro-Kuuslammin kylä Kanta-Hämeestä. Valintaraadin vakuutti kylän kokonaisvaltainen toiminta, jolla on luotu hyvät puitteet asumiselle. Kiitosta sai kylällä tehty vaikuttamistyö ja poikkeuksellisen hyvin organisoitu vapaaehtoistyö. Vuoden kylä ja ansioituneet kylätoimijat palkittiin sunnuntaina Lokaali-tapahtumassa Savonlinnassa.

Vuoden kyläksi valitussa Teuro-Kuuslammissa on 250 asukasta, mutta palvelut ovat kuin pienessä kunnassa. Kylältä löytyy kylätalo, monitoimihalli, lauantaikahvio, leikkikenttä, palkattu kyläavustaja, harrastuksia joka illalle sekä useita vuokratiloja. Raati vaikuttui hyvin organisoidusta vapaaehtoistyöstä, joka ei ole harvojen käsissä: vastuulistalta löytyy 50 hengen nimet.

Vuoden kylä -kisassa myönnettiin kaksi kunniamainintaa, Ylisenpään kyläringille ja Ruotsinpyhtään ruukille. Ylisenpään kylärinki eli Kodiksami, Kuolimaa, Mäentaka ja Sukkala Raumalta sai kehuja esimerkillisestä yhteistyöstä, elävästä kulttuurityöstä ja paikallisdemokratiaan osallistumisesta.

Ruotsinpyhtään Ruukki Loviisasta on puolestaan onnistunut hyvin mikroyritysten tukemisessa, kylän elinkeinotoiminnan elävöittämisessä ja suurtapahtumien järjestämisessä.

Hellevi Tupala vastaanotti palkinnon Lokaalin pääjuhlassa.

Kylätoiminnan Tiennäyttäjinä palkitaan vuosittain kylätoiminnassa ansioituneita henkilöitä, jotka ovat antaneet pitkäaikaisen panoksen kylätoimintaan. Kylätoiminnan Tiennäyttäjinä palkittiin Arja Huovinen Soinilansalmelta Leppävirralta, Jouko Mälkiä Enonkoskelta ja Hellevi Tupala Kalkkisten kylältä Asikkalasta.

Vuoden maaseututoimijaksi valitaan henkilö, joka on saavuttanut erinomaisia tuloksia erityisesti Leader-toiminnassa, kylätoiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä. Vuoden Maaseututoimijana palkittiin ylivieskalainen Kirsti Oulasmaa, joka on toiminut pitkään Leader-yhdistyksessä. Valinnassa painotettiin työn tuloksellisuutta, innostavuutta ja innovatiivisuutta.

Vuoden maaseutukasvo -tunnustus annetaan henkilölle, joka on ollut julkisuudessa myönteisesti esillä kylätoimintaan ja maaseutuun liittyvissä asioissa. Maaseutukasvoksi nimettiin Reko-lähiruokaringin perustanut Thomas Snellman Pedersörestä. Snellman on ollut myönteisessä valossa esillä maaseudun puolesta ja tehnyt ennakkoluulottomasti töitä Reko-toimintamallin eteen.

Vuoden kylän valinta

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain Vuoden kylän ja ansioituneita maaseututoimijoita. Palkinnot jaettiin 34. kerran  viikonloppuna järjestetyssä paikalliskehittäjien Lokaali-tapahtumassa Savonlinnassa. Vuoden kylä -kisassa oli ehdolla 17 kylää, jotka oli palkittu tänä vuonna oman maakuntansa vuoden kylänä. Tänä vuonna kisassa painotettiin aktiivisuutta vaikuttamistyössä, vastuunottamista oman kylän palveluista ja kylän liiketoiminnallisuutta.

 Teuro-Kuuslammin kylä: www.teuro.fi/