Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Työtä kylästä -hanke työllistänyt jo kymmeniä kyläavustajia Uudellamaalla

09.08.2018

Kyläavustaja auttaa kyläläisiä arjen askareissa. Kaikki hyötyvät, kun kyläyhdistykset saavat apukäsiä toimintaan, kyläläiset saavat apua arkeen ja samalla voidaan työllistää pitkäaikaistyötön.

 

Kyläavustaja tekee kyläläisten arkea helpottavaa jokamiestason työtä. Avustajan töitä voivat olla esimerkiksi talonpito, pihatyöt, pienet kunnostustyöt, asiointi, kotitaloustyö ja puiden pilkkominen. Kyläavustaja ei kuitenkaan tee luvanvaraisia töitä eikä työ kilpaile yksityisen yritystoiminnan kanssa. Työhön kuuluu myös sosiaalinen ulottuvuus: töiden jälkeen juodaan usein kahvit ja vaihdetaan kuulumiset.

Kun kyläavustaja ei ole työkeikalla kyläläisten luona, hän tekee kyläyhdistyksen yleisiä töitä: vaikkapa huolehtii kylätalosta tai auttaa tapahtumien järjestämisessä. Väestön ikääntyessä kyläavustajasta on suuri apu kyläläisille, ja samalla pystytään vastaamaan toiveeseen paikallispalveluiden säilymisestä.

Suomen Kylät ry:n Työtä kylästä on Uudellamaalla toimiva työllisyyspoliittinen hanke, jossa kylä- ja kaupunginosayhdistykset palkkaavat pitkäaikaistyöttömiä palkkatuella ja työkokeiluin kyläavustajiksi. Kyläavustajan pesti on korkeintaan vuoden mittainen, ja tavoite on lisätä sen aikana avustajan ammattipätevyyttä ja auttaa työnhaussa. Uudenmaan TE-toimisto osallistuu hankkeen rahoitukseen.

Kuluvan vuoden tavoitteena on saada palkattua kuusikymmentä kyläavustajaa, josta oli kesäkuun alussa toteutunut jo kaksi kolmasosaa. Kyläavustajat työskentelevät arkisin, ja tilaajalle palvelu maksaa 10 euroa tunnilta. Palvelu on kotitalousvähennyskelpoinen, eli käyttäjälle varsin edullinen. Kyläyhdistys puolestaan saa hankkeen henkilöstöltä apua rekrytointiin ja taloushallintoon.

Kaikki kylä- ja kaupunginosayhdistykset ovat tervetulleita mukaan toimintaan!

Tutustu hankkeeseen:

- Hankkeen omalla sivulla

- Facebookissa