Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Kyläyhdistykset voisivat tarjota maahanmuuttajille elintärkeän osallisuuden kokemuksen

20.04.2018

On huomattu, että luku- ja kirjoitustaidottomille maahanmuuttajille aiemmin tarjottu perinteinen kouluopetus ei tuota hyviä tuloksia. Siksi opetus- ja kulttuuriministeriö on kutsunut opintokeskukset ja kansanopistot mukaan kehittämään uudenlaista mallia kotoutumiskoulutukseen. Maaseudun Sivistysliitto on työssä mukana, ja kutsuu nyt jäsenjärjestönsä mukaan kehitystyöhön.

Kotoutumisen kolme kivijalkaa ovat koulu tai työ, hyvinvointi ja osallisuus – jos yksikin näistä puuttuu, kotoutuminen ei onnistu. Siksi opintokeskukset kutsuvat järjestöt mukaan uuden mallin kehittämiseen: järjestöt voivat tarjota osallisuuden kokemuksen. Ne pystyvät tarjoamaan aivan toisenlaista pedagogiikkaa: yhdessä oloa, tekemällä oppimista ja tutustumista. Osallisuuden kokemus luo motivaatiota oppia kieltä, ja kielenoppiminen tukee osallisuutta.

- Meidän opintokeskuksien vahvuutena ovat jäsenjärjestömme – verkostomme pystyvät tarjoamaan kielikoulutusta arkielämässä. Se on tärkeää, koska kieltä opitaan siellä, missä sitä käytetään, sanoo projektista Maaseudun Sivistysliitossa vastaava Virpi Harilahti-Juola.

Maahanmuuttajille on tarjottava kielenopetusta yhteensä 25 tuntia viikossa, jotta se voidaan laskea hänen henkilökohtaiseen kotoutumissuunnitelmaansa. Opintokeskusten tai niiden jäsenjärjestöjen tarjoaman opetuksen viikottainen osuus olisi viisi tuntia, kansanopistojen osuus loput 20 viikkotuntia. Opetuksen perustana toimii Vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuositus.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee koulutusta rahallisesti, joten mukaan lähtevä järjestökin hyötyy. Kyläyhdistyksille kielikoulutuksen tarjoaminen toisi uusia osallistujia toimintaan, kerryttäisi kassavaroja ja voisi kehittää yhdistyksen toimintaa eteenpäin.

Ensimmäiset kokeilut käynnistyvät syksyllä, ja valituilta alueilta etsitään mukaan myös kyläyhdistyksiä. Otamme yhteyttä suoraan valituille alueille, kun ne varmistuvat.