Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Eduskunnan kylätoimintaverkosto vetosi ministeriin ja europarlamentaarikkoihin Leader-metodin puolesta

22.03.2018

Eduskunnan kylätoimintaverkosto tapasi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puheenjohtajansa Katja Hännisen johdolla eduskunnassa torstaina 22.3.

Ministerille ja suomalaisille europarlamentaarikoille luovutetussa vetoomuksessa korostetaan maaseudun alhaalta ylöspäin -kehittämisen merkitystä osana Euroopan Unionin tulevaa budjettiratkaisua ja maatalouspolitiikan (CAP) uudistamista. Leader-metodi on 25 vuoden historiansa aikana mobilisoinut julkista rahoitusta vastaavan summan yksityisiä investointeja eurooppalaisella maaseudulla, synnyttänyt kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja ja yrityksiä sekä uudistanut maaseudun palvelurakennetta ja osallistanut maaseudun asukkaita EU:n yhdentämiskehitykseen.

Ministeri suhtautui luottavaisesti vetoomuksessa esitettyihin tavoitteisiin Leader-rahoituksen minimivarauksen ja erityispiirteiden säilyttämisestä sekä metodin levittämisestä uusille politiikkalohkoille, mm. sosiaali-, kehitys- ja kaupunkipolitiikkaan. Hänen mukaansa moni muukin puhuu toimintatavasta hyvää Brysselin käytävillä - ja laajalti on tiedossa myös Suomen ykkösasema metodin toimeenpanossa. Hallituksessa on valmiutta myös Suomen EU-jäsenmaksun kasvattamiseen kunhan nettojäsenmaksumme ei nouse - tämä toisi rahoituksellista liikkumavaraa CAP-uudistukseen.