Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Me miehet - Yhteisöllistä toimintaa maaseudun miehille

15.02.2018

Suomen Kylät ry:n tuorein hanke, Me miehet -toiminta, käynnistyi toden teolla vuoden vaihteessa kun hanketyöntekijät pääsivät aloittamaan työnsä. Hankkeessa järjestetään yhteisöllistä toimintaa 30-63 -vuotiaille maaseudulla asuville miehille, tavoitteena parantaa samalla osallistujien toimintakykyä.

Kuvassa hanketta luotsaavat Pekka Anttila (vas.) ja Kimmo Sainio.

Hankkeen projektipäällikkönä toimivan Kimmo Sainion houkutteli tehtävään mielenkiintoinen hankeidea.

- Olen tehnyt pitkän työuran järjestöjohtamisen parissa päihde- ja kriminaalityön puolella. Ajattelin, että tämä olisi loistava tilaisuus päästä hyödyntämään kaikkea työelämässä oppimaani sekä verkostojani, Sainio perustelee.

Me miehet – toiminta käynnistetään seuraavan kolmen vuoden aikana kahdessa pilottimaakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Ensimmäisinä kuntina mukaan ovat lähdössä Lohja, Raasepori, Salo ja Somero. Tavoitteena on saada toimintaan 30-40 ryhmää seuraavien vuosien aikana.

- Näillä ryhmillähän voi olla hyvin erilaiset sisällöt, voi olla kulttuuria, kokkailua tai liikkumista. Ajatus on, että osallistumalla yhteisölliseen toimintaan toimintakyky paranee. Silloin on tärkeintä, että toiminta on mielekästä, Sainio sanoo.

Projektipäällikön lisäksi hankkeessa työskentelee projektityöntekijä Pekka Anttila. Anttilalla on omat juuret maaseudulla, pitkä kokemus syrjäytymistä ehkäisevästä järjestötyöstä sekä miesryhmätyöstä.

- On havaittu, että maaseudulla on paljon miehiä, jotka eivät ole kiinnittyneet mihinkään. Voi olla esimerkiksi kausitöitä, joiden seurauksena miehet ovat ikään kuin välitilassa, se on sellaista ajelehtimista, Anttila ja Sainio selittävät.

- Miessakit ry on tehnyt vastaavaa työtä kaupungeissa. Tämä ei ole terapeuttista toimintaa vaan vaikutus perustuu yhteisöllisyyteen, painottaa Sainio.

Suurimmiksi haasteiksi Sainio ja Anttila nimeävät vapaaehtoisten ohjaajien ja osallistujien löytämisen. Toiminta on osattava myydä oikein, eikä alkua helpota se, ettei esimerkkejä vielä ole. Ensimmäinen Miessakit ry:n järjestämä ohjaajakoulutus on kuitenkin jo sovittu elokuulle, minkä jälkeen ensimmäisten ryhmien pitäisi käynnistyä.

Toiveena on, että toiminta lähtisi leviämään naapurikuntiin, kun ensimmäiset ryhmät on saatu käynnistettyä. Tavoitteena on, että toiminta saadaan järjestettyä hankkeen aikana niin hyvin, että se voidaan monistaa pilottimaakunnista ympäri Suomea hankkeen päätyttyä.

- Me miehet tuo strukturoidun toimintakyvyn parantamisen mukaan yhteisölliseen toimintaan, Sainio summaa.

Lisätietoa Me miehet -hankkeen sivulla.