Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Lyhyemmät koulumatkat toisivat hyvinvointia haja-asutusalueille

22.01.2018

Kun maaseutupolitiikan neuvoston Kansalaistoiminta ja hyvinvointiverkosto – lyhyemmin Kahvee-verkosto – kokoontui keskustelemaan osallistamisesta, syntyi vilkas keskustelu koulumatkoista. Nopeasti huomattiin, ettei kyse olekaan vain yksittäisten matkojen pituudesta, vaan laajemmin haja-astusalueen asukkaiden hyvinvoinnista.

- Ei ole saatavilla tietoa siitä, mitkä palvelut lisäisivät haja-asutusalueen hyvinvointia, aiheesta alustanut Suomen Lähikoulut ry:n puheenjohtaja Suvi Pesonen huomautti.

Koulumatkojen kanssa on päädytty tilanteeseen, että matka-aikoja koskevaa enimmäiskestoa on alettu noudattaa viitteellisenä ohjeena. Tällöin koulumatkojen päivittäinen kesto nousee 2,5-3 tuntiin. Reittejä ei optimoida keston, vaan kyytiin nousevien koululaisten määrän mukaan.

Kunnat tekevät peruspalveluarviointeja, joissa arvioidaan myös koulumatkojen kestoja. Ongelmana on, että koulukyyteihin kuluvat ajat huomioidaan aikataulujen mukaan, ei toteutuneiden matka-aikojen.

- Todellisuudessa kuskit eivät pysty ajamaan reittejä annetuissa aikatauluissa. Todellisia kestoja ei kuitenkaan tilastoida mihinkään, Pesonen harmittelee.

Pesonen kertoi alkamassa olevista etäopetuskokeiluista, joissa matkoja lyhennetään siten, ettei koululaisten tarvitse kulkea kouluun päivittäin. Etäopetuskokeilut ovat alkamassa Eskolassa ja Lapinjärvellä.

Keskustelussa todettiin, että maaseutupoliittiseen päätöksentekoon tarvittaisiin lisää tutkimustietoa lasten arjesta. Eivätkö kunnat haluaisi mainostaa itseään lapsiystävällisinä, verkostossa ihmeteltiin.

Myös koulujen monikäyttömahdollisuuksia pitäisi selvittää nykyistä laajemmin. Kustannuksia ei pitäisi nähdä vain koulun kannalta, siltä koulurakennus voi tarjota myös muita palveluita ja toimia iltaisin harrastustilana. Kun säästölaskelmia tehdään, niissä pitäisi huomioida myös vaihtoehtoiset toteutustavat. Jos koulurakennus on monitoimikäytössä ja osa päivistä on etäopetuksena, millainen kustannuslaskelma siitä syntyisi?

Kahvee-verkosto kokoontui Helsingissä 17.1. Kuvassa: Eero Koski (vas.), Tytti Tuulos, Heli Walls, Maarit Sireni, Mari Kattilakoski, Katja Hänninen, Petri Rinne, Päivi Kurikka, Heli Talvitie ja Ilkka Lehtola.