Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Kansalaistoiminta keräsi kehuja Puurobaarissa

09.11.2017

Maaseutupolitiikan neuvoston kansanedustajille ja heidän avustajilleen järjestetyssä Puurobaarissa riitti kävijöitä ja monipuolista keskustelua maaseutupolitiikasta. Kolmatta kertaa järjestetyssä puurobaarissa teemaverkostot pääsivät esittelemään kansanedustajille ajankohtaisia aiheitaan sekä kuulemaan, mitä edustajilla oli mielen päällä.

Suomen Kylätoiminta ry on mukana kansalaistoiminta ja hyvinvointi- eli Kahvee-verkostossa, jonka pöydässä puhututtivat arvatenkin kylä- ja kansalaistoiminta. Moni verkoston pöytään istahtanut kertoi olevansa kotoisin pienemmältä paikkakunnalta, ja sitä kautta oli kertynyt kokemusta kylätoiminnasta.

- Elinvoima lähtee alhaalta, sitä ei voi säädellä ylhäältä ja valuttaa alaspäin, muotoili pöydässä istunut keskustan kansanedustaja Tapani Tölli.

Suomessa tehdään vuosittain viisi miljoonaa tuntia talkootyötä, mutta sen laadullisten hyötyjen osoittaminen on vaikeaa. Pöydän ääressä mietittiin sitä, kuinka kansalaistoiminnan yhteisölliset hyödyt ja ennaltaehkäisevä vaikutus voitaisiin osoittaa käytännössä.

- Kansalaistoimintaa arvostetaan, mutta pitäisi löytää numeroita, joiden avulla esitellä sitä, pohti Suomen Kylätoiminta ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

Keskustelu polveili verkostojen pöydissä hyvin vaihtelevissa aiheissa. Ruotsinkielisen verkoston keskustelun kerrottiin alkaneen Närpiöstä ja päätyneen työvoimapulaan. Välissä ehdittiin muistuttaa siitä, että 95% Suomesta tosiaan on maaseutua, joten ihan marginaalisesta alueesta ei ole kysymys.

Työvoimapulasta keskusteltiin myös osaamisen ja työllisyyden pöydässä. Koulutuksen etääntyminen nostaa toisten kynnystä opiskella, kun taas osa on valmis lähtemään kauemmas – silloin huolettaa se, palaavatko nuoret takaisin kotiseudulleen. Pitäisi löytää omat houkuttimet niille, jotka passivoituvat sekä niille, joiden toivotaan palaavan, pöydässä todettiin.

Lisätietoja maaseutupolitiikan neuvostosta: www.maaseutupolitiikka.fi