Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

Vuoden Kylä – uskomaton Eskola

11.09.2017

Pienikin kylä voi vaikuttaa kehityksen suuntaan. Itse tekemällä saa tarvitsemansa.

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva vireä Eskolan kylä (lähimpiä kuntakeskuksia Kannus, Toholampi ja Sievi) tunnetaan nykyaikaisena ja uskaliaana kylänä, jonka voimannäytöt ovat erittäin vahvat.

Valtakunnallisen Vuoden Kylän Eskolan edustajat estradilla. Vakava paikka vaihtui nauruksi lavalta päästessä.

Itse asiassa Suomen Kylätoiminta ry valitsi Eskolan Vuoden Kyläksi jo toistamiseen. Edellisestä kunnianosoituksesta on aikaa 16 vuotta, jona ajanjaksona Eskolassa ei todellakaan ole jääty silloisessa maineessa paistattelemiseen. Toimintaa, kehitystä ja uusia ideoita on syntynyt useammankin kylän edestä. Eskolassa ei myöskään ole lannistuttu vastoinkäymisten tullen, vaan etsitty ongelmiin ratkaisuja.

– Kylä ottaa aina avoimesti vastaan uudet ideat eikä koskaan sano ei. Eskola pitää huolta koko noin 450 asukkaan kylästä: Lapset hoidetaan ja opetetaan, nuoret työllistetään, ikäihmiset palvellaan ja kyläläisten tarpeita kuunnellaan niiden pohjalta toimien, kiitteli Suomen Kylätoiminta ry:n hallituksen puheenjohtaja Petri Rinne palkitsemispuheessaan.

Eskola on kylä, joka on ottanut vastuun omasta tulevaisuudestaan ryhtymällä tuottamaan itse tarvitsemansa palvelut. Kaiken keskuksena on vanha kyläkoulu. Kylä on pitkäjänteisesti kehittänyt kylätalokonseptia. Eskola omistaa oman palveluyrityksen ja on sitä kautta vahva toimija mm. sote-uudistuksessa ja lähipalvelujen järjestämisessä. Kyläyhtiön liikevaihto on noin 300 000 euroa. Kylällä on palvelusopimus kunnan kanssa.

Viimeaikaisia voimannäytteitä on luetteloksi asti: Eskolan Kyläpalvelu Oy, Eskolan kesäteatteri, Eskolan kyläkoulu ja Hankikukko ry sekä Eskolan Kehitys osakeyhtiö, joka hoitaa tonttien rakentamista, myyntiä ja markkinointia.

Yhteistyö alueen Leader-ryhmien kanssa on mallikasta ja mahdollistanut mittavan hanketoiminnan.

– Eskolan kylän arvot ovat tätä päivää; yhteistyö, yhteisöllisyys, yrittäminen, yhteiskunnallinen osallistuminen – pienikin kylä voi vaikuttaa kehityksen suuntaan. Kylän vahva paikallinen identiteetti, omaleimaisen kulttuurin arvostus ja voimakas usko itseen kantavat Eskolan kylää vielä pitkälle tulevaisuuteen, totesi Rinne.

Ylen uutisessa todettiin pienen keskipohjalaiskylän onnistuneen siinä, mistä monet muut vain haaveilevat.

”Eskolassa muutos alkoi vuonna 2013, kun Kannus ilmoitti sulkevansa kyläkoulun ja päiväkodin.

– Piti muuttaa tapaa ajatella, ottaa oma elämä hallintaan ja ruveta tekemään niitä asioita, jotka koetaan tärkeiksi. Jos julkinen hallinto ei hoida meille palveluita, perustetaan yritys, joka hoitaa. Pohjana meillä oli kyläsuunnitelma. Mietittiin, mitä palveluita meillä on, mitä tarvitaan, mitä tiloja on ja kuka palvelut tuottaa. Siinä syntyi ajatus, että koulu voisi olla muutakin kuin koulu, Jaakko Hautamäki kertoo.”

Kunniamaininnat Taalintehtaalle ja Louhiojalle

Taalintehdas - Dalsbruk (Kemiönsaari, Varsinais-Suomi) on entinen Dragsfjärdin kuntakeskus, joka on omaksunut uuden roolin yhtenä Kemiönsaaren kunnan kylänä vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen. Kylän keskeinen yhteistyölinkki on Taalintehtaan kyläyhdistys, joka toimii alueen lukuisten yhdistysten verkottajana. Kylän keskeinen kohtaamispaikka on tori ja sitä symboloi kyläläisten rakentama esiintymislava.

Kylällä on vahva monikulttuurisuuden ja yhdessä tekemisen meininki, joka ylittää kielirajat; Maahanmuuttajien myötä kylä on entistä monikulttuurisempi ja kotouttamisesta on tullut arkipäivää.

Taalintehtaan kyläyhdistyksen FB-sivuilla seisoi kohta palkintojen jälkeen: ”Dalsbruk bäst i Svensk-Finland och nästbäst i Finland.” Asennetta J

Louhioja (Eno, Pohjois-Karjala) on erinomainen esimerkki hyvähenkisen ja lapsirikkaan kylän aktiivisesta toiminnasta muuttuvassa maailmassa. Kylä on kulttuurikylä, lasten ja nuorten elinvoiman kylä. Tekemisessä heijastuu yhteistoiminta ja pyyteetön talkootyö.

Louhioja ja juhlan jälkeen ”Dam-dididam-dididam-dididamdamdamdam-dam Minä lähden Pohjois-Karjalaan…”

Louhiojan kyläsuunnitelma tähtää vakaasti tulevaisuuteen ja sitä on toteutettu määrätietoisesti kehittämishankkeiden avulla. Kylälle on myös luotu toimiva yhteistyö-/toimintamalli Joensuun kaupungin kanssa.

Vielä kerran lämpimät onnittelut hienoille kylille toimijoineen!                      

MH