Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt
Ota yhteyttä
KYLÄTOIMINNAN SEKÄ LEADER-RYHMIEN ÄÄNENKANNATTAJA JA EDUNTEKIJÄ

SYTYn uusin hanke starttaa: Koko kylä kotouttaa

09.03.2016

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Suomen Kylätoiminta ry:lle valtionavustusta 73 000 euroa Koko kylä kotouttaa -hankkeeseen. Toimintaa toteutetaan 1.3.-31.12.2016.

Koko kylä kotouttaa -hanke siirtää kotouttamisesta saatuja hyviä kokemuksia kyläyhdistysten ja Leader-ryhmien verkostolle.

– Näin otamme huomattavasti nykyistä suuremman roolin oleskeluluvan saaneiden maahanmuuttajien kotouttamisessa. Sekä ylipäätään asukkaiden ja maahanmuuttajien välisten kontaktien, integraation ja vuoropuhelun edistämisessä, toteaa hankesuunnitelman kirjoittanut ja rahoitusta hakenut SYTYn kehittämisjohtaja Tuomas Perheentupa.

Tiedotus muodostaa merkittävän osan hankkeen sisällöstä. SYTYn hallitus nimittikin 8.3. Koko kylä kotouttaa -hankkeen koordinaattoriksi Marjut Haapasen, joka on aiemmin työskennellyt mm. Leader Satakunnan viestintähankkeissa tiedottajana. Hän toimii myös SYTYn viestintävastaavana Kirsi Mäkisen äitiysloman aikana.

– Aivan loistavaa jatkaa töitä kylä- ja Leader-toiminnan parissa. Siviilielämän muutto Etelä-Pohjanmaalle ei merkinnytkään Satakunnasta luopumista vaan osaltaan vaikutti koko Suomen saamiseen työkentäksi, Marjut iloitsee.

Koko kylä kotouttaa -hankeessa kerätään ja käytetään esimerkkeinä kylätoiminnassa sekä Leader-rahoituksen avulla syntyneitä kotouttamis- ja työllistämiskokemuksia.

– Kentällämme ympäri Suomea on jo tehty hienoa kotouttamistyötä. Meillä on myös alueita, joille maahanmuuttajien saapuminen on aivan uutta. Nyt haetaan ja jaetaan parhaat käytännöt kaikkien kesken.

Kyläläisten ja maaseututoimijoiden avuksi koostetaan selkeä "kyläläisen kotouttamisopas", joka antaa vinkkejä itse kunkin mahdollisuuksiin auttaa kotoutettavien sopeutumisessa uuteen asuinympäristöönsä.

– Suunnitelmissa on myös mm. Kylä kotouttaa -videoklippi, työpajoja ja laajaa yhteistyötä. Keväällä/kesällä kokeilemme TE-toimistojen tuella työparitoimintaa.

Koko kylä kotouttaa on työpajateemana mukana mm. Maaseudun kehittämisen kevätpäivillä 12.–13.4. Hämeenlinnassa.

Vinkkejä hyvistä kotouttamisesimerkeistä otetaan ilolla vastaan: marjut.haapanen@kylatoiminta.fi, 040 71 75 731